De Smart Industry voor veilig en gezond werken

Nieuwe productietechnieken en slimme pbm’s bieden kansen voor veilig en gezond werken. Maar wat voor stoffen komen er vrij bij 3D-printen? Wat doen nanodeeltjes met de gezondheid? De Smart Industry zorgt voor oplossingen, maar ook voor nieuwe risico’s.

Robots

De geavanceerde robots binnen de Smart Industry kunnen veel meer dan de vrij eenvoudige handelingen die de voorgaande generatie uitvoert. Door machines te voorzien van data ontstaat een bepaalde mate van ‘denkkracht’, waardoor deze robots zelf ‘beslissingen’ kunnen nemen. Gevaarlijk en zwaar werk kan zo uit handen worden genomen, wat uiteraard ook de bijbehorende veiligheids- en gezondheidsrisico’s voor de medewerkers wegneemt. Bovendien laten robots zich niet afleiden (dit zijn typische momenten waarop mensen ineens fouten maken en er ongelukken ontstaan) en zullen ze nooit in hun vingers snijden.

Smart Industry: het 4e industriële tijdperk

Slimme pbm’s

Nieuwe technologie zoals sensoren kunnen worden ingezet om persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm’s) ‘slim’ te maken. Op basis van data die wordt verzameld tijdens het werk, kan directe feedback worden gegeven. ‘Snuffelaars’ kunnen bijvoorbeeld een melding geven als de concentratie van een stof boven een grens uit komt en sensoren kunnen je werkhouding monitoren. Deze feedback helpt op een directe manier om veiligheids- en gezondheidsrisico’s te beperken.

Stoffen

Door blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen kunnen werknemers ziek worden. Stoffen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de beroepsziekten in Nederland. Zorg daarom dat werknemers weten waar ze mee werken, wat de risico’s zijn en neem maatregelen om de risico’s te voorkomen. Bij nieuwe technologieën, zoals nanotechnologie en 3D-printen, ontstaan nieuwe stoffen en mogelijk ook nieuwe risico’s. Compleet onderzoek en inzicht in de effecten van nieuwe stoffen laten meestal lang op zich wachten, maar we hebben genoeg voorbeelden uit het verleden (asbest, chroom-6), waardoor we weten dat we beter voorzichtig kunnen zijn. Neem deze mogelijke risico’s mee in de risico-inventarisatie en -evaluatie en zorg voor passende maatregelen om werknemers te beschermen.

Slimme RI&E

Om te zorgen dat uw medewerkers op een veilige en gezonde manier werken, is inzicht nodig in de risico’s en oplossingen om de risico’s te beperken. Met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) loopt u op een gestructureerde manier alle risico’s na én voldoet u aan de Arbowet. Tijdens de Week van de RI&E bieden arbodiensten, branche-organisaties, opleiders en deskundigen workshops, kortingen en ondersteuning aan. Grijp deze kans om de RI&E op te stellen! Bekijk hier alle aanbiedingen.